Domácí práce na 14. - 17. duben

Šesťáci, než vám dám další úkoly, chci vás (skoro všechny) pochválit za pracovitost a poděkovat vašim rodičům a možná i babičkám a dědečkům za to, že vám s učením pomáhají. Přesto důležité učivo o slovesech přeskočíme a probereme ho až společně ve škole. Na slovesa navazují větné členy, ale ty si necháme asi až na září, a tak teď začneme v učebnici češtiny trochu přeskakovat, abych vám mohla dávat úkoly, na které stačíte sami.
  1. Procvičte si pravopis –i/-y . Napište si do domácího sešitu cvičení 94/5. Úkol mi nemusíte posílat, příští týden vám zveřejním správný text a vy si sami uděláte opravu.
  2. Poproste někoho, aby vám nadiktoval cvičení 94/1. Možná si vzpomenete, že jsme ho už na začátku roku spolu četli a rozebírali. Dejte si pozor na psaní velkých písmen!
  3. Zkuste vymyslet pár vět nebo celý příběh jen z jednoslabičných slov podobně jako v 95/2 a pošlete mi svůj literární výtvor mailem. Možná si vzpomínáte na pohádku Jan Wericha, která začíná: Žil kdys kdes chlap. Dá se říct též muž či kmán, jak kdo chce. Já ho zvu chlap. Nu a on krad, ten chlap. Krad, co moh a kde moh. Zvlášť když měl hlad. Byl den jak květ, pták pěl, klas zrál, a nad vším jas. Jen hvozd se tměl, tam, kde spal chlap. A vyhlašuji SOUTĚŽ mezi spolužáky, která bude mít taková pravidla: Napište co nejdelší text, který dává aspoň trochu smysl. Za každé jednoslabičné slovo získáte bod. Výjimečně můžete použít i víceslabičné slovo, ale za to se budou odečítat dva body. Příklad: Můj kluk byl jak buk. Měl velký břuch a nos jak trám. Vlas jak drn a krk jak strom a hlas jak hrom. 22 bodů – 2 body (za slovo vel-ký) = 20 bodů. 
Přeji vám pěkné Velikonoce (podobně jako Vánoce = podstatné jméno pomnožné, nezapomeňte na velké písmeno, ale velikonoční prázdniny malé písmeno) a těším se na vaše je-dno-sla-bič-né vě-ty. 
Vanda Kusová (9. 4. 2020)




Žádné komentáře:

Okomentovat