Úkol do ČG splňte do 22. 4.




Najděte v článku jazykové chyby a odpovězte na otázky. Seznam chyb a odpovědi prosím pošlete do 22. 4. e-mailem.

1.      Je pro žáky 1. stupně školní docházka povinná?
2.      Bude pro žáky stále organizovaná výuka na dálku?
3.      Kdy se nejdříve dostanou do školy žáci 2. stupně?
4.      Jak bude probíhat jejich výuka?
5.      Proč se budou konat přijímací zkoušky na střední školy?
6.      Bude povinné nošení roušek ve třídách?
7.      Jak se jmenuje ministr školství?
8.      Kde najdou ředitelé ZŠ podrobné pokyny k otevření a provozu školy?

Vláda v úterý představila plán postupného otevírání základních škol


Ministerstvo školství pracuje s představou, že se Základní školy pro 1. stupeň otevřou od 25. května. Budou vytvořeny patnáctičlenné skupinky žáků, které by dopoledne vyučoval učitel nebo pedagogický asistent a odpoledne dohlížel na plnění zadaných úkolů například vychovatel.

            Docházka do škol bude i po 25. 5. 2020 regulovaná. Děti trpící některým chronologickým onemocněním nebo děti, které bydlí společně s člověkem starším 65 let, se zřejmě do školy nedostanou. Navíc zatím není jisté, jestli budou děti chodit do školy každý den. Návrat dětí na 1 stupeň základní školy bude zcela dobrovolný a rodič může odmítnout posílat dítě do školy, výuka na dálku bude totiž probíhat dál.

Pro žáky 2. stupně by od června mohly být realizovány konzultace či občasné vzdělávací aktivity, a to ve stěžejních předmětech.

Ministerstvo školství také počítá s přijímacími zkouškami na Střední školy. Jako důvod uvádí, že by bylo vůči žákům nespravedlivé, kdyby se zkoušky nekonaly. Podle průměru z vysvědčení se nemůže postupovat, protože každá škola má vlastní standart hodnocení, především by ale velké množství žáků mělo stejný průměr, což by například u gymnázií s velkým převisem žadatelů neumožnilo podle tohoto kritéria vybrat budoucí studenty. 

„Termín přijímacích zkoušek bude oznámen v dostatečném předstihu tak, aby se školy stihli na přijímačky nachystat a žáci věděli, kdy jednotná přijímací zkouška bude,“ řekl ve středu ministr Plaga. Platí ale, že to bude nejdříve 14 dní po zahájení denní docházky.

Nošení roušek se ve školách úplně nezabavíme. Ve společných prostorách, na záchodech, na toaletách a na dalších místech budou roušky povinné. Ve třídách bude o nošení roušek rozhodovat učitel, žáci budou sedět v lavicích po jednom, aby mezi sebou měly větší odstup. Povinně je budou muset děti nosit jen v případě skupinové práce, nebo pokud se budou pohybovat v prostoru třídy.

Stravování by do konce školního roku mohlo probíhat formou studených obědů, aby nebylo nutné jíst přímo ve školní jídelně.

Koncem dubna vyjde metodický pokyn, ve kterém bude vše podrobněji specifikováno. 

(Zpracováno podle článku Otevření škol přehledně, 15. 4. 2020)



Žádné komentáře:

Okomentovat